Cycas, de palm die geen palm is

Tuinieren Posted by admin on  di, aug 31st, 2021 @ 12:11:58 PM  245  0    

Cycas, de palm die geen palm is

Cycaden hebben een zeer oude afstamming en bereikten maximale diversiteit tijdens het Jura en het Krijt, van 201,3 tot 145 miljoen jaar geleden. Ze stierven uit op het Noordelijk halfrond samen met de niet-vogelachtige dinosaurussen op het einde van het Krijt.

Cycas

Het genus Cycas heeft een zeer oude afstamming, de Cycadophyta. Deze zijn niet nauw aan palmen, varens, bomen of een andere moderne groep planten.

Cycas zijn groenblijvende vaste planten. Ze hebben hun maximale diversiteit bereikten in het Jura en Krijt, toen ze ongeveer wereldwijd verspreid waren. Ze stierven op het Noorderlijk halfrond uit op het einde van het Krijt, samen met de dinoraurussen die geen volgels waren.

Cycas is het enige erkende geslacht van de familie Cycadaceae. Dit geslacht telt ongeveer 113 species. Hiervan is Cycas circinalis, een endemische soort in India, als eerste cycadesoort in het Westen beschreven. Dit was het prototype van de generieke naam Cycas. De bekendste Cycas-soort is Cycas revoluta.

Cycas revoluta heeft verschilllende populaire benamingen, zoals varenpalm, vredespalm, vredepalm, valse sagopalm of cycaspalm. Hij is afkomstig uit Zuidoost Azië.

Verzorging

Cycassen groeien traag, hebben weinig water nodig en hebben daardoor ook weinig onderhoud nodig. Nochthans als er iets scheelt aan het onderhoud van de planty gaat het herstel ook moeizaam.

Water

Cycassen hebben weinig water nodig. De wortels zijn gebvoelig voor te veel water. De plant moet uitdrogen alvorens opnieuw water te krijgen. Laat in de winter gerust 4 à 6 weken droog staan. In zomer gieten als de grond dreigt op te drogen.

De hoeveelheid water hagt af van temperatuur, grootte, aantal bladkransen en lichtintensiteit. Niet meer water geven dan de grond kan absorberen. Een laagje water onderin de pot vergroot de kans op wortelrot en moet vermeden worden. Dit laatste wordt zichtbaar worden door geel blad. Geef minder water per beurt als na een week de grond nog steeds vochtig aanvoelt. Beter te weinig dan te veel water geven.

Geef de Cycas tijdelijk meer water wanneer deze een nieuwe bladkrans aanmaakt.

Sproeien is niet noodzakelijk, maar bevordert absoluut de gezondheid. Bovendien bevordert dit de mooie glans in het blad. Sproeien verwijdert namelijk stof en dofheid.

Licht en warmte

De plant staat best op een gemiddelde tot zonnige standplaats en heeft 3 à 5 uur direct zonlicht per dag nodig. Niet te ver van het raam plaatsen. Maximaal 2 meter voor een raam op het op westen of oosten. Bij een raam op het zuiden is een afstand van 2-3 meter van het raam aan te raden. Direct voor een raam op het noorden is ook mogelijk. Bij te weinig licht worden nieuwe bladeren te lang. Snoei deze en zet de plant voor het raam. Te weinig licht vergroot ook de kans op rot omdat de plant dan minder water verbruikt. In de lente en zomer kan deze kamerplant ook naar buiten. Oppassen met de overgang naar direct zonlicht. Zonder gewenning kan dit leiden tot verbranding.

Minimale temperatuur: ’s nachts: -2°C, overdag: 5°C.

Verpotten

Verpotten hoeft niet vaak dar het om een traaggroeiende plant gaat. Verpotten gebeurt in de lente of onmiddellijk na aanschaf. Best in de lente omdat beschadigde wortels dan sneller herstellen. Verpot één maal / 3 jaar.

Verpot in een nieuwe pot die minimaal 20% breder is. Deze stimuleert de groei, verhoogt de gezondheid van de plant en creeërt een grotere waterbuffer omdat de grond meer vocht kan opnemen. Gebruik normale potgrond. Gebruik geen hydrokorrels op de bodem om te verhinderen dat stilstaand water zich tussen de hydrokorrels verzamelt waardoor de wortels gaan rotten. U mag wel 10% hydrokorrels door de grond mengen voor drainage.

Bemesting

Een Cycas heeft weinig voeding nodig want hij groeit slechts langzaam. Bemest de binnenplant met vloeibare voeding in de lente en zomer, maar absoluut niet in de winter. Gebruik 1/4 van de aangegeven dosering. Of geef voedingskegels wat goed is voor planten die weinig voeding verbruiken. Ze geven voeding af gedurende lange tijd.

Onderhoud

Verkleurde bladeren

Geel blad is niet noodzakelijk te wijten aan slachte verzorgen, het kan ook gewoon oud blad zijn of door te veel water. Best verwijderen. Enkele vergelende blaadjes op de veren kan je eraf trekken. Compleet gele ‘veren’ zo dicht mogelijk bij de stam afknippen. Dit bespaart de plant veel energie. Zie ‘snoeien’.

Snoeien

Niet om de plant kleiner te maken maar om lelijk blad te verwijderen. Geel blad verwijderen. Gehele gele ‘veer’ afknippen dichtbij bij de stam. Bij kaal worden wegzetten op een koele locatie in het huis. Hierbij heeft de stam geen of nauwelijks water nodig. In de lente op een warmere locatie met meer licht zetten. Als de kamerplant in de kern nieuw blad gaat aanmaken heeft hij meer water nodig. De aanmaak van een nieuwe bladkrans kan tot een jaar duren.

Vermeerderen

Alleen door de zaden. Ontkiemen is eenvoudig. Schimmel is een probleem.

Bloei

Zelden bij huiskamerplanten. Wel bij mannelijke cycassen als de stam ongeveer een halve meter is. Bloemen op vrouwelijke exemplaren zijn nauwelijks zichtbaar.

Giftig

Matig giftig. Buiten bereik van dieren en kinderen houden.

Ziekten

– Schildluis. Bevindt zich op de hoofdnerf. Bregt meestal geen schade toe aan de plant omdat het blad hard is. Onmiddellijk te verwijderen met een harde waterstraal. Alse de luis terugkomt, chemisch of biologisch bestrijden.

Auteur