Werkwijze vastgoedcoach bij aankoop woning

Vastgoed, Vastgoed algemeen Posted by admin on  wo, jan 2nd, 2019 @ 6:59:52 PM  272  0    

Werkwijze vastgoedcoach bij aankoop woning

Wie beroep doet op een vastgoedcoach om een huis te kopen mag eerst en vooral een bezoek van de vastgoedcoach aan huis verwachten. Aan je stijl ziet hij wat voor iemand je bent en hij zal zich door zijn indrukken tijdens het oriëntatiegesprek laten leiden doorheen het koopproces. Ben je een blauwe mens dan zal hij met veel cijfers voor de dag komen omdat hij weet dat je enkel met cijfers te overtuigen bent. Ben je een groene mens dan weet hij voor jou de nadruk te leggen op het huiselijke, de familie en de natuur. Het is zo een beetje zoals in de politiek maar geen enkele marketeer is vreemd aan deze manier van werken.

Bepalen van de woning die je zoekt

Meestal brengt hij een mapje documenten en geeft je zijn folder zodat jij weet met met wie je te doen hebt en een idee hebt over zijn vakgebied. Nauwkeurig noteert hij jouw gegevens op voorgedrukte formulieren. Of je op dit moment huurder bent of koper en meer bijzonderheden over je huidig contract. Dan zal hij vragen naar welke type woning je op zoek bent. Hij vraagt bijvoorbeeld of je een appartement zoekt, een huis in de rij of een villa, in welke omgeving, in welke omgeving niet, hoeveel slaapkamers je nodig hebt, hoeveel garages, badkamers, tuin enz… Dan vraagt hij naar je inkomsten.
Tenslotte vraagt hij ook naar het bedrag dat je gespaard hebt om aan de aankoop van je woning te besteden. En of je al weet hoeveel je kunt lenen.

Contract voor de opdracht

Rekening houdend met je inkomsten, eventueel lening en gespaarde bedrag zal de vastgoedcoach bepalen of je droomproject haalbaar is. Zoja dan zal hij een contract opmaken met vermelding van zijn commissie, een procent op de prijs van het huis. In de loop van het proces zal hier nog meerwerk bijkomen wat hij je ook allemaal zal aanrekenen per uren prestatie. Dit meerwerk kan een schatting zijn, plaatsbeschrijving, ander opzoekwerk. Hij laat jouw dit contract tekenen met de vermelding dat je een woning zoekt met gegeven kenmerken en prijs zoals overeengekomen.

Woningen zoeken en selecteren

Na dit bezoek aan jou en terug op zijn kantoor doorzoekt de vastgoedcoach vastgoedwebsites en andere kanalen. Hij selecteert panden op basis van de wensen van de klant en binnen zijn budget. Voor ieder pand berekent hij hoeveel het opbrengt waaruit hij opmaakt of het een goede investering is. We noemen dit de rentabiliteitsstudie. Op basis van dit resultaat schrapt hij een aantal panden en zoekt weer nieuwe om alles tenslotte aan de klant voor te stellen.

Is dit pand zijn prijs waard?

De klant maakt zijn keuze waarna wordt nagegaan of het zijn vraagprijs waard is. De vastgoedcoach schakelt een schatter in indien hij zelf de nodige opleiding niet gevolgd heeft. Om hiervoor tijd te winnen neemt de vastgoedcoach een optie net lang genoeg om de schatting uit te voeren. Aan de hand van het schattingsverslag laat de vastgoedcoach de klant een bod doen met een bod document.

De onderhandse verkoopovereenkomst

Als de klant zijn droomwoning gevonden heeft maakt de vastgoedcoach een onderhandse verkoopovereenkomst op. Hij legt de inhoud uit en voegt al dan niet opschortende voorwaarden toe. De klant betaalt een voorschot dat de vastcoach zo laag mogelijk houdt om voor de volgende vier maanden nog intresten te kunnen genieten. Tenslotte doet de vastgoedcoach een plaatsbeschrijving al dan niet samen met een vastgoedexpert. Hiervoor gebruikt hij een mandaat. Een plaatsbeschrijving moet namelijk ontegensprekelijk opgesteld worden, zonder het mandaat in het bijzijn van alle partijen. Het mandaat geeft de vastcoach de volmacht om voor alle partijen op te treden. De beschrijving zal daarna een vijftiental dagen naar alle partijen doorgestuurd worden zodat iedereen opmerkingen kan formuleren. Deze plaatsbeschrijving is niet verplicht voor een koop maar el erg handig omdat de huidige bewoners van het pand er nog vier maanden zullen in blijven. In die periode kunnen dingen stukgaan en zonder plaatsbeschrijving heeft de nieuwe eigenaar geen verhaal.

Andere diensten van de vastgoedcoach

Nadat de onderhandse verkoopovereenkomst aan de notaris is overgemaakt volgt een wachttijd van vier maanden vooraleer de definitieve bij de notaris kan afgehaald worden en de sleutels in ontvangst genomen. De vastgoedcoach kan voorstellen dat hij je verhuis regelt, een nieuwe energieleverancier, adresveranderingen laten drukken … allemaal diensten die hij eveneens aanrekent maar waar de kant kan vanaf zien. Het verhuis mapje dat de vastgoedcoach hiervoor bijhoudt in het andere geval kan hij nog verder afwerken na het bezoek aan de notaris.

Het bezoek aan de notaris

De vastgoedcoach kan nu alle termen die de klant maar wil aan hem uitleggen. Nu volgt de betaling. Als er onvoldoende geld is gaat de koop niet door. Ook niet als aan één van de andere opschortende voorwaarden niet voldaan is. Gaat de koop wèl door dan gaat de vastgoedcoach of de expert waarmee hij samenwerkt de staat van het pand opmaken. Alle gebreken die niet in de plaatsbeschrijving voorkomen worden genoteerd en de nieuwe eigenaar mag hiervan de facturen ter betaling voorleggen aan de verkoper van het pand.

De vastgoedcoach kan nu het verhuis mapje verder afwerken. Ook de meterstanden van de mazouttank en van de elektriciteit controleren. Nieuwe school zoeken, nieuw adres aan de post doorspelen …