Villa Empain, Brussel

Beroemd Vastgoed Posted by admin on  di, nov 20th, 2018 @ 6:15:44 PM  264  0    

Villa Empain, Brussel

Villa Empain dateert uit de jaren dertig en behoorde toe aan Baron Louis Empain, zoon van de Belgische industrieel Baron Édouard Empain. De bouw duurde van ’30 tot ’34 met als architect de Zwitser Michel Polak. Het huis is in Art Deco stijl en staat in de Franklin Rooseveltlaan 67 in 1050 Elsene.
Foto door Sally V [CC BY-SA 4.0], from Wikimedia Commons

 

Geschiedenis

Louis Empain woonde nauwelijks in de villa na de voltooiing in 1934. Hij schonk het bezit aan de Belgische staat in 1937. Hiermee oogde hij de omvorming tot een museum voor decoratieve en hedendaagse kunst. Deze stichting stond bekend als de “School van Le Cambre”. Tot 1943 heeft Empain verschillende tentoonstellingen georganiseerd in de villa. Het Duitse leger eiste het pand echter op tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. Daarna diende het als de ambassade van de Sovjet-Unie. In de jaren zeventig huurde de RTL-televisie de villa en in de jaren negentig kwam ze leeg te staan.

De Belgische zakenman Stéphan Jourdain kocht de villa in 2000. Hij begon het gebouw te moderniseren zonder hiervoor toestemming te hebben. Vele unieke artikelen waren al verwijderd voor de Brusselse natuurbeschermingsorganisatie ‘Monuments et Sites’ er zich mee bemoeide. Ze sloot op 12 juli 2001 de site af van verdere actie en kon ze zo van de gehele vernietiging redden. Sinds 2001 heeft de villa een plaats op de lijst van het architecturale erfgoed van Brussel. Wegens de daarop volgende leegstand werd de villa het slachtoffer van vandalisme en krakers. In 2008 verwierf de Fondation Boghossian het gebouw en startte een uitgebreid renovatieprogramma met architect Metzger en geassocieerd team. De villa opende haar deuren opnieuw in 2010 geopend en is tegenwoordig een cultureel centrum dat kunsttentoonstellingen, concerten en conferenties organiseert. Het instandhoudingsproject ontving de Europese Unie Prijs voor Cultureel Erfgoed / Europa Nostra Award in 2011.

 

Technische beschrijving

De vloer is 2,500 m2 (27,000 sq ft). Bezoek de officiële website

 

Vooraanzicht

Villa Empain avenue Roosevelt Bruxelles - panoramioFoto door charles lecompte [CC BY-SA 3.0]

 

De villa Empain in 2012, na restauratie

La Villa Empain en 2012, après restauration.Foto door Georges de Kinder [CC BY-SA 2.0 be], via Wikimedia Commons
 

De villa Empain inkom

Brussel Villa Empain inkom 03Foto door Sally V [CC BY-SA 4.0], from Wikimedia Commons

 

Hal van de villa Empain

Hall de la Villa Empain - avenue Roosevelt - panoramioFoto door charles lecompte [CC BY-SA 3.0]

 

Balkon van de villa Empain

Villa Empain Brussels 01Foto door Sally V [CC BY-SA 4.0], from Wikimedia Commons

 

Achterkant en openluchtzwembad van de villa Ampain

Brussel Villa Empain 02Foto door Sally V [CC BY-SA 4.0], from Wikimedia Commons

 

Openluchtzwembad van de villa Ampain

Villa EmpainFoto door Lizuka [CC BY-SA 4.0], from Wikimedia Commons

 

Openluchtzwembad en tuin van de villa Ampain

La piscine de la Villa EmpainFoto door Lizuka [CC BY-SA 4.0], from Wikimedia Commons

 

Tuin van de villa Ampain

RoosCem33
Foto door Karmakolle [CC0], from Wikimedia Commons
 

Links

Watch a video on Youtube

Villa Empain as an art venue on Youtube

VILLA EMPAIN BRUSSELS 1931 on Youtube