Een woning vinden met of zonder makelaar. Wat is het verschil?

Vastgoed algemeen Posted by admin on  wo, sep 6th, 2017 @ 12:51:15 PM  225  0    

Een woning vinden met of zonder makelaar.  Wat is het verschil?

Mevrouw Jannssens moet hals over kop verhuizen. Daar zij eerder dat jaar al een flinke som verkwanseld had bij het zoeken naar een nieuwe woning dichter bij haar werk besluit ze van deze keer toch maar naar een vastgoedkantoor te gaan. Zij telt het commissiebedrag neer en mag in ruil daarvoor op vaste weekdagen een lijstje met te huur staande woningen gaan afhalen in het vastgoedkantoor.

Ruime keuze, alles helemaal opgeknapt en betaalbare prijzen

Alleen was er nergens een tuintje aan behalve aan die ene woning die geen venster had dat uitkeek op de straatkant. Mevrouw Jannssens vreesde dat ze zich daar gemakkelijker zou vervelen. Nu zullen vele bewoners van nieuwe woonwijken de wenkbrauwen ophalen. Vooral als het plaatsen van schuttingen tussen de achtertuintjes nogal op zich laat wachten. Dank zij de kinderen zijn ze misschien aan een uitgebreide vriendenkring geraakt in die buurt. Veel mensen hebben wel een afkeer van vriendschappelijke contacten met de buren. Mevrouw Jannssens is één keer zelfs niet van de bus gestapt omdat het appartement zich bevond in een uitgesproken Moslimbuurt. Haar droomwoning heeft ze laten staan: een schattig villaatje temidden van een perfect gazon in een voorstad van Brussel tegen heel schappelijke prijs. Reden: ze vreesde dat ze daar heel haar leven zou blijven wonen en dus blijven huren ook. Later is ze zelfs niet meer gaan kijken naar een andere villa die voor slechts 1000 BFr meer te huur stond dan het armzalige appartement dat ze uiteindelijk genomen heeft.

De ultieme advertentie

Tijdens een weekendje in de oude woning slaat mevrouw Jannssens de krant open om ook daar de advertenties te kunnen bekijken. Daar stonden ook al een aantal appartementen waarmee ze het wel kon doen. Haar keuze viel uiteindelijk op een appartement dat ze zuiver voor de omgeving gekozen heeft. Er was allerlei aan dat haar niet beviel maar dat wist ze op voorhand. Toen de eigenares haar na het tekenen van het contract bijna dreigend zei: “En U weet mevrouw, geen huisdieren!” verlangde ze alleen nog maar naar haar volgende adres. Onder normale omstandigheden komt U dit nooit tegen als U naar een kantoor gaat. Huisdieren brengen weer andere problemen mee.

Makelaars houden zich niet bezig met luizen

Mevrouw Jannssens wandelt door de Europawijk in Brussel. Regelmatig houdt ze halt voor het uitstalraam van een vastgoedkantoor. Appartement met 2 slaapkamers, keuken, living, hall, terras en ondergrondse parkeerplaats voor €1000. Zelf woont ze heel wat goedkoper deels doordat ze haar zaken altijd zelf oplost en zo een hele hoop geld uitspaart.
Haar leven is ondertussen een puinhoop geworden. Maar wiens leven is dat niet? We zouden nu in oorlogstijd zijn dus de kans is groot dat ze wat alle geleden schade betreft binnen vier toch gelijkgeschakeld is met de rest van de bevolking. Ze heeft nergens huisdieren mogen houden in een tweeslaapkamerapartment. Op een studio nooit groter dan 3 op 3: geen probleem.

Met een makelaar ben je nooit bedonderd of dat zou je toch niet mogen zijn

Makelaars zijn op de hoogte van de vereisten waaraan een woning die verhuurd of verkocht wordt moet voldoen. Veel eigenaars zijn dat niet en sommigen zijn er zelfs heel ver naast.

Next: Mevrouw Jannssens scheidt uit de echt.