De Venezuolaanse Petro gelauwerd als meest corrupte munt van het jaar

Cryptogeld Posted by admin on  sam, Avr 6th, 2019 @ 8:38:55 AM  222  0    

De Venezuolaanse Petro gelauwerd als meest corrupte munt van het jaar

De Petro of petromoneda werd gelanceerd in februari 2018 maar blijkt enkele maanden later niet meer te functioneren als koers. Valselijk was verondersteld dat nationale olie- en mineraalreserves het zouden ruggesteunen. Verder was hij bedoeld als aanvulling op Venezuela’s sterk dalende bolívar fuerte-valuta. Hierdoor men Amerikaanse sancties te omzeilen en toegang te krijgen tot internationale financiering. Op 20 augustus 2018 werd de bolívar soberano (Sovereign Bolivar) geïntroduceerd, waarbij de regering verklaarde dat deze gekoppeld zou zijn aan de waarde van de petro-munt.

Website: www.petro.gob.ve

Geschiedenis

De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft de petro op 3 december 2017 aangekondigd. Hij verklaarde dat de reserves van Venezuela aan olie, benzine, goud en diamanten de cryptomunt zouden ondersteunen. De petro stond Venezuela toe om « vooruitgang te boeken in kwesties van monetaire soevereiniteit ». Hij zou « nieuwe vormen van internationale financiering » beschikbaar maken voor het land. Oppositieleiders waren sceptisch wegens de economische beroering in Venezuela. Hierbij wijzend op de dalende waarde van de Venezolaanse bolívar, de fiat-valuta en $ 140 miljard aan buitenlandse schuld.

Op 5 januari 2018 zou Venezuela volgens Maduro 100 miljoen tokens van de petro uitgeven. Hierdoor komt de waarde van de totale uitgifte op iets meer dan $ 6 miljard. De adviesgroep voor cryptocurrency VIBE moest optreden als « een institutionele, politieke en juridische basis » om de petro te lanceren.

Nog in januari, als antwoord op de petro, verklaarde de Nationale Assemblee van Venezuela dat de petro een onwettige schulduitgifte is door een regering die wanhopig op zoek is naar contant geld, en heeft gezegd dat het de petro niet zal erkennen.

In een document gelekt en beoordeeld door Reuters, beval VIBE de overheid aan om voor $ 2,3 miljard aan petros te verkopen in een privéaanbieding met een korting van maximaal 60%. Dit geeft aan dat « de waardering van Maduro van de ontluikende petro met een groot marktcepticisme geconfronteerd wordt ». Een maand later werd voor $ 2,7 miljard aan petros aan het publiek aangeboden. De rest werd « gedeeld tussen de overheid en VIBE ». Het suggereerde ook dat de overheid belastingbetalingen in petros accepteert en dat PDVSA, het staatsoliebedrijf in de staat, toestaat om cryptocurrencies op te nemen in haar omgang met buitenlandse bedrijven.

Lancering van de Petro

De voorverkoop van de petro begon op 20 februari 2018 en eindigde op 19 maart 2018. 4 miljoen tokens werden beschikbaar gesteld. De regering verklaarde dat de voorverkoop US $ 3,3 miljard verhoogde, hoewel volgens Steve Hanke geen onafhankelijke audits werden uitgevoerd om deze claim te verifiëren.

De technologische identiteit van de petro was verwarrend van bij zijn ontstaan. Aanvankelijk verklaarde de white paper van petro dat de valuta op het Ethereum-platform zou staan, maar het white paper werd bij de lancering gewijzigd en het platform zou NEM worden. Echter, zelfs na de lancering gaven de white papers in verschillende talen nog steeds tegenstrijdige informatie over het platform waarvan de petro deel van uitmaakte. In oktober 2018 werd het white paper opnieuw gewijzigd en een kernontwikkelaar van Ethereum, Joey Zhou, verklaarde dat het nieuwe petro-white paper duidelijk plagieerde uit de GitHub-repository van Dash. De nieuwste versie van het witboek onthulde dat petro een kloon was, in feite een vork, van de cryptocurrency Dash, theoretisch het idee ontmaskerende dat petro was gebouwd op een afzonderlijk blockchain-platform.

Vanwege de ongeorganiseerde lancering door de Venezolaanse overheid, konden oplichters hun eigen « petro » -valuta’s opzetten op verschillende cryptocurrency-platforms, hoewel deze schema’s niet veel succes opleverden.

De tweede fase van de petro-lancering omvat een openbare verkoop van 44 miljoen tokens.

Petro goud

Op 21 februari 2018 werd petro goud, een cryptocurrency met een gouden rug, aangekondigd in een televisietoespraak van de Venezolaanse president Nicolás Maduro. Het was niet duidelijk of het goud dat de tokens steunde echte goudreserves zou zijn of een soort van een deel van de onbenutte rijkdom van het land.

Currency reform

Petromoneda

Petromoneda

In augustus 2018 voerde de Maduro-regering een valutahervorming uit, gericht op het vervangen van de oude bolivar fuerte-valuta door de bolívar soberano. Eén bolívar soberano is honderdduizend bolivar fuerte waard. Onder de vaste wisselkoers van het land ten opzichte van de Amerikaanse dollar wordt de nieuwe valuta met ongeveer 95% gedevalueerd in vergelijking met de oude bolivar-fuerte. Bovendien heeft de nieuwe bolívar soberano een vaste wisselkoers voor de petro, met een snelheid van 3.600 bolívares soberanos voor één petro. De vaste uitwisseling van petro’s met vaten olie is één op één (de marktwaarde was ongeveer US $ 60 ten tijde van de hervormingen). Als onderdeel van de hervormingen zullen Venezolanen minstens 0,5 petro’s per maand worden betaald.

Na de hervorming heeft Reuters de petro zes maanden na zijn ICO onderzocht. Bij een bezoek aan het hoofdkantoor van het Venezolaanse Ministerie van Financiën in Caracas, bleek dat de hoofdinspecteur van Cryptocurrencies daar geen kantoor had. Hun gepromote website bestond niet. De Atapirire-parochie, waar president Maduro had afgekondigd dat de waarde van de petro zou gekoppeld zijn aan de oliereserves in het gebied, heeft geen petroleumgerelateerde activiteiten gezien. Het olieplatforms in het gebied leek klein, oud en verlaten. Deskundigen in de economie stelden dat het onmogelijk was om de petro te koppelen aan de bolívar soberano omdat niemand de legitieme waarde ervan kent. Hoewel « reserveringen » door de Venezolaanse regering werden verkocht om petros te verkrijgen, waren er geen petros vrijgegeven door de Venezolaanse regering.

Design

Het ontwerp van de petro door de Venezolaanse overheid is controversieel, met een white paper dat met de dag verandert, zelfs na de voorverkoop van de petro. Petros worden « gepredikt » door de Venezolaanse overheid, wat betekent dat nieuwe tokens niet kunnen worden gemaakt na de uitgifte. Leden van het Venezolaanse Ministerie van Universitair Onderwijs, Wetenschap en Technologie zouden, naar verluidt onder advies van de Russische regering, het petro ontworpen hebben om de sancties van de Verenigde Staten te omzeilen, waarbij de Russische president Vladimir Poetin officiële betrokkenheid bedacht. Op 1 oktober 2018 schakelde de cryptocurrency over naar een op X11-algoritmen gebaseerd ontwerp, dat werd gekopieerd vanuit Dash.

Transacties

Tijdens de ICO konden petro’s alleen worden gekocht bij de Venezolaanse regering met Russische roebels, Bitcoin, NEM en Ethereum. De minimaal vereiste investering om het crypto-actief te verwerven is 50 euro (of het equivalent ervan) per digitale portemonnee of 1000 euro (of het equivalent daarvan) per bankdeposito.

Venezuela staat juridisch het gebruik van petro toe en moedigt het aan voor vrijwel elke betaling, inclusief oliehandel, belastingen, vergoedingen, onroerend goed, benzine, vluchten en meer. Het is niet echt mogelijk om iets met petros te kopen, er zijn er geen uitgegeven; er is nog nooit een enkele aankoop gedaan door iemand die de petro gebruikt.

Prijs en volatiliteit

Weiss Cryptocurrency Ratings stelt dat het witboek geen methode laat zien over hoe de Venezolaanse regering de petro zal baseren op de olieprijzen, en concludeert dat de valuta « een waardeloos teken » is. Maar volgens het Witboek is de basisprijs van de petro gelijk aan de prijs van een enkele Venezolaanse olievat: 1 petro = 1 olievat. De officiële Venezolaanse olieprijs wordt bepaald door het Venezolaanse Ministerie van Olie en Mijnbouw en de huidige prijs van de petro (tijdens de ICO) wordt op zijn webpagina vermeld.

Volgens het officiële witboek zullen nationale en internationale erkende beurzen in staat zijn om de petro te verkopen en uit te wisselen, waardoor de markt zijn prijs kan bepalen. Hoewel er nog geen mechanisme is om Petros uit te wisselen voor een andere valuta, wordt van de overheid verwacht dat deze elke petro met de waarde van één olievat krijgt die specifiek is verkregen van de Atapirire-parochie van Anzoátegui om te worden ingewisseld voor bolivares of andere valuta. President Maduro heeft echter tegenstrijdige verklaringen afgelegd waarin staat dat de waarde van de petro uitsluitend door de marktwaarde kan worden bepaald.

Ontvangst

Verenigde Staten

Het Amerikaanse Ministerie van Financiën waarschuwde dat deelname aan het voorgestelde aanvankelijke muntaanbod van Venezuela voor de petro cryptocurrency Amerikaanse sancties tegen Venezuela zou kunnen schenden, omdat het « een uitbreiding van de kredietwaardigheid van de Venezolaanse regering lijkt ». President Donald Trump heeft een uitvoerend bevel ondertekend dat transacties verbiedt in een door de Venezolaanse overheid uitgegeven cryptocurrency door een persoon uit de Verenigde Staten of binnen de Verenigde Staten, met ingang van 19 maart 2018, nadat hij beweerde dat het was ontworpen om Amerikaanse sancties te verbloemen en internationale toegang te verkrijgen financiering.

Andere

De Brookings-instelling verklaarde dat « het relatief weinig verrassend is dat een dictatuur met weinig reservevaluta … is toevlucht tot een bedrieglijk middel zoals het introduceren van de petro … hij petro … bestaat om vreemde valutareserves te creëren uit de lucht « , verder uit te leggen dat de oprichting van de petro de reputatie van cryptocurrencies heeft aangetast en dat gesanctioneerde landen » dezelfde frauduleuze strategie als Venezuela zouden kunnen volgen: een cryptocurrency creëren die gekoppeld is aan een door de overheid gecontroleerd activum, geld inzamelen in overtreding van sancties, en doorgaan om de waarde van die cryptocurrency te manipuleren om de winst te maximaliseren « .

Financiële

De reactie van de cryptocurrency gemeenschap was over het algemeen negatief. Econoom Jean Paul Leidenz uitte zijn bezorgdheid over het feit dat de oprichting van de petro verdere hyperinflatie zou bevorderen. Econoom Steve Hanke, die hyperinflatie in Venezuela bestudeert, verklaarde dat de petro waarschijnlijk « op het kerkhof » terecht zou komen, en later de petro zei: « Het bestaat niet. » Het geheel is een schijnvertoning, een fraude. in januari, en het handelt niet.Het wordt niet beschouwd door degenen die cryptocurrencies beoordelen als zelfs een cryptocurrency. « [16] Andere analisten wijzen op de controle door de overheid of centralisatie als de grootste zwakte. Financieel-journalist Max Keizer sprak zijn steun uit in het licht van de hyperinflatie van het land.

Volgens Bloomberg hebben de organisaties die cryptocurrencies rangschikken de petro omschreven als een « scam », met sites zoals ICOindex, ICObench, Cryptorated en ICOreview die negatieve beoordelingen geven of zelfs de petro niet beoordelen vanwege zijn status. Aanvankelijk ontbrak het in het witboek dat in januari 2018 werd vrijgegeven, dat enkele belangrijke informatie over zijn mechanisme aan zijn technologie ontbrak. Na een paar weken werd een nieuwe versie van het witboek uitgegeven waarin een ander blockchain-platform werd aangekondigd waarop petro zou worden gebouwd.

Investeren

De economische verslaggever van de Washington Post Matt O’Brien zei: « De petro is misschien wel de meest duidelijk gruwelijke investering ooit … De petro gaat over iets nuttelooss maken – daarom kunnen alleen buitenlanders ze kopen, maar alleen Venezolanen kunnen ze uitgeven ».

Petro nieuwsberichten

https://time.com/5206835/exclusive-russia-petro-venezuela-cryptocurrency/

Auteur

What is MDB?

MDB is world's most popular Material Design framework for building responsive, mobile-first websites and apps.

MDB - trusted by 400 000 + developers & designers

MDB free download